Powrót z wypasu, czyli… JESIENNY REDYK GRUCZNO 2022

0
426

Od maja owce: wrzosówki i świniarki strzygą trawę na zboczach dolnowiślańskich pagórków. Jesienią, pod wodzą bacy i asyście juhasów schodzą do owczarni. Uroczyście i w równym szyku, jak na pasterski redyk przystało. To góralskie święto, przeszczepione na kujawsko-pomorski grunt świetnie się tu wpasowało. Od 6 lat w Grucznie, na terenie Zespołu Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą organizowane są wiosenne i jesienne redyki. Towarzyszą im pokazy i degustacje. Kamerą TvOKO zarejestrowaliśmy jesienny dolnowiślański redyk (z 13 listopada). Oprócz barwnego powrotu owiec z wypasu udało się nam podpatrzyć (od strony kuchni), kulinarne tajemnice tworzenia znakomitych dań z jagnięciny m.in. ormiańskiej zupy hasz – lama. Prawdziwy góral Wojciech Komperda, baca z dziada – pradziada opowiedział nam o tym, jak co roku przewozi ciężarówkami stado 650 owiec (od 11 gospodarzy) w Pieniny i jak wyglądają odwieczne pasterskie rytuały. Zarejestrowaliśmy też udaną próbę uruchomienia 70 letniego Retro – Ursusa. Niezwykłą…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj