NIEBIAŃSKI SMAK I ZAPACH owoców ze starego sadu…

0
665

Znacie smak i zapach jabłek ze starego sadu? Papierówek, antonówek, złotych renet, malinówek, śmietankówek, koszteli? Owoce kupione w markecie w niczym nie przypominają tych, które rodziły sady naszych dziadków i pradziadków. Na szczęście mamy banki genowe drzew owocowych starych odmian. Między innymi w Chrystkowie – na terenie Zespołu Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą, którym kieruje dyrektor Jarosław Pająkowski, inicjator i krzewiciel idei sadzenia drzew owocowych starych odmian w polskich sadach. Powstało ich już kilka tysięcy. Kto nie był w Chrystkowie na Dniach Otwartych Sadów powinien tam koniecznie zajrzeć. Dla zachęty obrazek, nakręcony w starym sadzie i suszarni owoców oraz porady Jarosława Pająkowskiego i jego przepis na Wigilijną zupę z brzadu, czyli kociewską, postną zupę z suszonych owoców, z ziemniaczanymi kluskami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj