Na smaczny początek regionalna kuchnia TVOKO zaprasza Was na … gęsie pipki. Potem Maja Erdmann zaserwuje brukwiankę.
Nad wyborem kolejnych potraw z naszego regionu jeszcze się zastanawiamy. Zapewne pokażemy, jak się przyrządza pałuckie glapy lub pierdziołki w occie. Albo zainspirujemy Was kociewskim zylcem lub parzybrodą- zupą z tego samego fyrtla. Nęci nas przygotowanie (na wizji) borowiackich ruchanek z fjutem. Nic w tym zbereźnego… To do dziś używana w Borach Tucholskich nazwa drożdżowych racuchów, polanych melasą. Spróbujemy Was skusić kaszebską gapią zupą lub pyrami z gzikiem, z wielkopolskim rodowodem. Podamy też babcine recepturki na osłodzenie sobie życia np. krajeńskim ciastem o nazwie „żyd”.
Liczymy też na Was. Na babcine regionalne recepturki, nadal żywe w Waszej kuchni i te, zapisane w pożółkłych kajetach. Dzielcie się nimi, ocalcie od zapomnienia kulinarne korzenie naszego fyrtla.