DZIECKO KIEPSKO SIĘ ROZWIJA? Neurologopedki demonstrują zabawy sensoryczne, wspomogąjące rozwój malucha

0
110

Mózg małego dziecka potrzebuje stymulacji sensorycznej. Nie elektronicznej!!! Bajka z laptopa, grająca zabawka, czy gra komputerowa to bezpowrotnie stracony – bezcenny dla rozwoju malucha – czas!  Przedmioty, który pozwolą Wam pobudzić u dziecka zmysł wzroku, słuchu, dotyku czy równowagi, macie pod ręką. Choćby w kuchni… W 3 odcinku cyklicznego programu TvOKO: „OKIEM LOGOPEDY” neurologopedki: IWONA ZŁOTKOWSKA i NATALIA ADAMCZYK pokażą, jak z prostych produktów spożywczych sporządzić masę plastyczną, która posłuży Wam do sensorycznych zabaw z dzieckiem, wspomagających i przyspieszajacych jego prawidłowy rozwój. W kolejnym odcinku zademonstrujemy zabawy, stymulujące słuch malucha. Aby go nie przegapić – wystarczy subskrybować kanał TVOKO (kliknąć w dzwoneczek)

Poniżej podajemy przepisy na wykonanie mas sensorycznych do zabaw, pokazanych na filmie:

DOMOWA CIASTOLINA Z GALARETKĄ

  • pół szklanki soli
  • szklanka bardzo ciepłej wody
  • szklanka mąki
  • galaretka

W jednej misce mieszamy galaretkę z bardzo ciepłą wodą. W drugiej suche składniki. Stopniowo łączymy suche składniki z wodą i galaretką do uzyskania gładkiej konsystencji. Domowa ciastolina przechowywana w lodówce może służyć do zabawy nawet 2 tygodnie

CIECZ NIENEWTONOWSKA

  • dwie szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody

Do mąki wlewamy powoli wodę, by uzyskać wyjątkową masę, która ściskana będzie się formować jak plastelina a puszczona swobodnie rozpłynie się jak ciecz. Do miski z masą można dodać barwnik oraz „skarby”. Będą zatapiać się powoli. Następnie dziecko może tych skarbów poszukiwać

PIASEK KINETYCZNY

  • sześć szklanek mąki ziemniaczanej
  • szklanka oleju
  • barwniki, olejki zapachowe wedle uznania

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Z jednej strony można z niego lepić babki, zamki, z drugiej – po naciśnięciu – będzie się kruszył.

MANNOLINA

  • kasza manna
  • ciepła woda
  • barwniki spożywcze, brokat wedle uznania

Do miski wsypujemy dowolną ilość kaszy i stopniowo dolewamy ciepłą wodę, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przed zmieszaniem do wody można dodać barwnik, brokat lub olejek zapachowy.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj