-1.7 C
Bydgoszcz
środa, 12 lutego, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Kujawsko-Pomorska GĘSINA na ŚWIĘTEGO MARCINA

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku trwał dwa dni i właśnie się zakończył.  Pogoda i frekwencja dopisały. Wystawcy też nie mogli narzekać. Wprawdzie gęsina – kulinarny symbol naszego regionu i  przebój święta niepodległości – znacznie podrożała (za kilogram półgęska żądano dziś 170 zł , a rok temu  -120 zł) to chętnych na zakup gęsich przysmaków nie brakowało.

Województwo kujawsko-pomorskie słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi w Polsce, zwłaszcza białej gęsi kołudzkiej. Hodujemy ich najwięcej w kraju (150 tys. sztuk). Na kiermaszu w Przysieku smalec gęsi w 200 ml. słoiczkach oferowano za 15 – 20 zł, pasztet z gęsiny: 50 – 60 zł za kg, a za  jeden pieróg lub krokiet z gęsiną trzeba było zapłacić 5 zł.

Były też pokazy kulinarne  i degustacje. W tym roku organizator (Urząd Marszałkowski) zaprosił na festiwal gęsiny w Przysieku znanych kucharzy. W piątek swoimi kulinariami kusił Mateusz Gessler. Wczoraj Włoszka Cristina Catese przygotowała capellacci z gęsiną i ragout z gęsi do spaghettoni, zaś kucharz i dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski zaprezentował: kluski śląskie z ragu z gęsi, z pieczoną dynią i pieczarkami.

Dla tych, którzy na festiwal gęsiny w Przysieku nie dotarli TvOKO przygotowało fotograficzną migawkę:

FOT: GRAŻYNA OSTROPOLSKA

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pozostańmy w kontakcie

255FaniLubię
526SubskrybującySubskrybuj
- Advertisement -spot_img

Ostatnio dodane